Jangan bersedih. Bukan sekadar ungkapan tetapi adalah jalan penyelasaian yang mahu dijadikan pedoman buat insane dalam kesedihan, resah dankekacauan dalam jiwanya. Hiduplah pada hari ini, hari dimana mataharinya menyinari kita dan siangnya menyepa kita. Apa yang perlu kita perbuat pada hari ini? Kita haruslah persembahkan kualiti sembahyang yang paling khusyuk, bacaan al-quran yang paling tartil dan penuh renungan , berzikircengan sepenuh hati, keseimbangan dalam semua hal, keindahan pada akhlak, keredhaan dan kerdhaan dalam semua yang Allah berikan, perhatian terhadap alam sekeliling, mengambil berat terhadap kesihatan jiwa raga, serta berbuat baik sesame manusia. Hari esok masih tidak berupa dan berwarna, belum nyata dan tidak dapat disentuh. Apabila ada yang mengkritik, mencaci dan menghina, apa yang mampu dilakukan ialah mengubur dalam-dalam kritikan, mengetepikan tingkah laku mereka dan cukup membalas perkataan mereka sebagaiman yang disuruh Allah dalam suran Al- Imran ayat 119. Berbuat baiklah kerana Allah semata-mata. Berbuat baiklah nescaya akan menyejukkan jiwa.


Waktu kosong adalah pencuri yang jahat. Oleh itu, bangkitlah sekarang. Kerjakan sembahyang, bacabuku, bertasbih, mengkaji, menulis, mengemaskan meja kerja, bilik tidur atau berbuatlah sesuatu yang mendatangkan manfaat kepada orang lain atau menghalau kekosongan. Bunuhlah setiap kekosongan itu dengan kesibukan.Bimbinglah diri dengan wahyu Allah. Orang cerdik akan mengubah kerugian menjadi keuntungan. Apabila ditimpa musibah, lihatlah dari aspek positif dan sudut paling terangnya. Mengadulah, merataplah, berdoa dan memohon kepadaNYA. Berzikirlah kepada Allah, sebutlah namaNYA, memohon bantuan-NYA, dan minta jalan keluar daripadaNYA. Jagalah dirimu agar waktu dan usia anda selamat darikesia-siaan, lidah terhindardari mengumpat, hati bersih dari kerisauan, telinga jauh dari ucapan kotor dan jiwa bebas dari buruk sangka.


Kelembutan tutur kata, senyuman ikhlas di bibir dan sapaan-sapaan hangat terpuji ketika bersuamerupakan hiasan yang selalu dikenakan oleh orang-orang mulia. Orang yang selalu mengingati Allah sentiasa bahagia dan tenteram hidupnya. Padamkanlah panasnya keburukan pada setiap hal dengan sejuknya kebaikan yang ada padanya. Sembahnyang mampu meniupkan keikhlasan dan kejernihan iman dalam relung hati sehingga hati selalu redha dengan apa sahaja yang sudah ditentukan oleh ALLAH”Hasbunallah wani’mal wakil”.

~petikan Jangan Bersedih, Don’t be sad~


::::::::::::::::::::::::Selalu saja hati bertanya "benarkah apa yang ku pilih ini":::::::::::::::::::::::::::::

0 komentar:

Catat Ulasan