Langkah diteruskan lagi. Biarpun tidak gagah namun masih bisa melangkah jua. Hendak bawa ke mana hati yang lara? Mahu jatuh ke mana rasa kecewa? Semuanya terserah pada diri sendiri. Pernah di ucapkan pada sahabat, “there’s no place for anyone loss hope”, dan kata-kata itu juga ditujukan pada diri sendiri, yang selalu lupa, selalu alpa, selalu berkeluh kesah dan selalu juga putus harapan.Tapi bukankah kita tahu Allah sengaja menguji sejauh mana hamba-NYA, untuk mencari yang paling baik amalnya. Moga termasuk antara orang-orang yang sabar sentiasa.

Hidup ini ibarat “peperiksaan besar”. Setiap ujian membawa markah tersendiri. Semakin susah soalan, semakin banyak markah yang akan diberi. Beruntunglah orang-orang yang mendapat markah tinggi dengan dapat menghadapi soalan yang sukar itu. Di bawah ini, sengaja dikongsikan sesuatu untuk peringatan diri dan semua, hayatilah;

Janji Pelatih Mujahid Cinta

Di kala akhir teruna melati

Ada tanda yang menyentuh dalam hati

Sudah siapkah aku kini

Menjadi kadir yang sehati

Telah banyak yang aku dapatkan

Tentanferti hidup dan

Perjuangan fi sabilillah ditegakkan

Melalui hati, kata dan perbuatan

Ku mohon kekuatan ya ALLAH

Agar dapat aku jalankan

Amanah umat danikatan

Demi agama Islam

Kini tiba saat diwujudkan

Apa yang telah diberikan

Semoga ALLAH meredhai

Niat hati yang tulus ini

(teks Syair :M. Izzul Muslimin, 2004) –petikan dari buku Mujahid Cinta

Ya ALLAH, Tuhan yang menciptakan cinta,

Ya Rahman, Tuhan yang membisikkan rindu,

Tunjuki daku ke dalam cintaMU

Rahmati daku dengan maghfirahmu

Betapa masih panjang lagi perjalanan, besar jua amanah perjuangan. Harus sentiasa tabah. Harus sentiasa kuat. Akhir-akhir ini, terasa sangat-sangat sayu. Terasa diri keseorangan menempuh perjalanan yang panjang ini. Terasa tiada kekuatan untuk menghadapi segala rintangan. Tapi Allah tetap sayang pada hamba-hambaNYA. Insan-insan yang dihantar untuk mengubat segala lara ini bukan calang-calang orangnya. Mereka semua mempunyai semangat yang jitu, punyai pegangan hidup yang jelas, sayang mereka semua. Terutamanya kepada seorang Sis yang dikagumi sejak dulu. Sempat bertandang ke rumahnya dan berkenalan dengan Umminya. Jua pada rakan-rakan yang tidak putus-putus bermesej bertanya khabar, juga pada seorang dia yang sabar melayani kerenah manusia yang degil, keras hati dan juga mempunyai beribu tafsiran ini. Sayang pada kalian semua. Sayang kerana ALLAH. Sungguh, kegembiraan kalian adalah kebahagiaan di hati ini jua.

Mengingatkan diri dan sahabat-sahabat agar tidak berlama-lama dalam menghadapi ombak ganas perasaan. Kerna kita akan lelah dan kelemasan di dalamnya. Ayuh, kita teruskan langkahan dengan lebih semangat, biar berkali jatuh jangan pernah tidak mahu bangkit. Contohnya, kalau dah jatuh motor, cepat-cepat bangun, takut-takut kita akan terhenyak lagi jika tak mahu bangun, Begitu juga hidup ini.

~Bahasa cintaku sungguh mudah, ~Cinta kerana ALLAH kekal selamaya~

3 komentar:

pokcik berkata...

salam ustzh.....hehehe...ayat yg len mmg puitis....tp satu je...geli ati bc ayat g jatuh moto 2, cepat2 bgn e....hehehe....pengalaman dulu e....hehehe...

Bintulyamin berkata...

W'alaikumsalam......2 pengalaman jatuh motor....sudah tentu memberi pengajaran bermakna....

pokcik berkata...

ila terbalik 2...ustzh cpt2 bgn ke?....hehehe....xde luka ke?....huhuhu...emph....mest sakit.....

Catat Ulasan